رفتن به محتوای اصلی

حق تعیین سرنوشت (2)

حق تعیین سرنوشت (2)

5. روند "جهانی شدن" و "مسئله ملی"

5-1. بسط جهان‌گرایانه تازگی ندارد، جهانی شدن اما کیفیتی است نوین با واکنشهای خاص خود!

موضوعات اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی هر دورهای اگر در بستر عام‌ترین مشخصه همان دوره از زمان تحلیل نشوند، مشکل بتوان به درکی درست از معضلات روز رسید و آنها را پاسخی رهگشا داد. این مشخصه در دوران ما چیزی نیست مگر جهانی شدن چونان یک کیفیت نوین.

گلوبالیزاسیون فازی است تازه اما خلق‌الساعه نیست. این پدیده در مفهوم روندی خود عمری دارد به درازای پیدایش، رشد و تثبیت مناسبات سرمایه‌داری. دینامیسم آن از بنیادیترین روندهای اقتصادی نوع زیربنایی نشات می‌گیردکه طی زمان از یکسو موجد انواع جنگ‌ها و تهاجمات منطقه‌ای و بین‌المللی گردیده و از دیگر سو شکل دهنده به انواع مبادلات اقتصادی، علمی و آمیزش‌های فرهنگی ناگزیر در سطح بشریت. این روند جهان‌گستر، پدیداری انواع چالش‌های سیاسی را در پی داشته و نیز همزمان، انعقاد اقسام میثاق‌های حقوقی در سطح و مقیاس جهان را. بسط مدرن ارتباطات انسانی، روندی بوده شتاب گرفته از پایانه قرن هژدهم (انقلاب صنعتی) همچون کیفیتی نوین و چشمگیر و در همان حال نیز، با گذر از فازهای متفاوت طی همین دو سده اخیر. فاز کنونی آن، "جهانی شدن" نام دارد. نقطه عطفی بکلی متمایز از هر مقطع دیگری از این مسیر. ره‌آوردها و پیامدهای فاز گلوبالیزاسیون که هم اینک داریم آن را تجربه می‌کنیم – از نظر تقویمی فاصله زمانی بعد دهه هفتاد قرن بیست تا امروز- تا آن جا گسترش و ژرفا‌ دارد که تاثیرات مختلف‌الجهتاش‌ در حیات بشری را ابداً نتوان با هیچ دوره دیگری از روند درهم‌آمیزیهای جهانی مقایسه کرد.

در این دوره جهانی شدن، بشریت با بروزات مختلف ناسیونالیستی نیز روبروست که شناخت آنها و فهم تمایزات بین آنان موضوع محوری این بخش از نوشته است.

5-2. نکته مهم، تعیین نسبت است میان جهانی شدن و ناسیونالیسم

گفته شد که مواجهه با "مسئله ملی" لازم است با توجه به تاثیر پذیریاش از واقعیت امروز جهان صورت گیرد. موضوع گرهی متدیک در این رابطه اما، همانا برقراری صحیح و منطبق بر واقعیت نسبت میان وجه ملی مسئله است با جنبه جهانی شدن و جهان‌پذیری پدیدهها. یک نگرش نظری قابل تامل وجود دارد که با ربط دادن مستقیم هر ناسیونالیسم در امروز به پدیده جهانی شدن، جملگی آنها را واکنشی در قبال گلوبالیزاسیون معرفی می‌کند و از همین دریچه هم به آنان می‌نگرد. به دیگر سخن، تماماً عکس‌العملی در قبال جهانی شدن و چونان معلولی از این علت. این نگاه، آن وجه از ناسیونالیسم را هم که محصول کماکان روند تاریخی بلوغ ملی ولو در بروزی دیرهنگام است، با گلوبالیزاسیون توضیح می‌دهد و بر همین پایه هم، هر بازتولید و نوزایی ناسیونالیستی مقابله با ستم و تبعیض ناسیونالیستی غالب را انگ واپسگرایی می‌زند. این نگاه، هم ملیگرایی و هم بنیادگرایی دینی بویژه در قالب اسلام سیاسی را مستقیماً می‌خواهد از دل گلوبالیزاسیون بیرون کشد و هر دو آنها را نیز در زمره عکس‌العملهای واپسگرایانه در برابر جهانی شدن معرفی کند. این تلقی البته اگر در دومی و آنهم فقط قسماً محق است، در رابطه با اولی دچار استنتاجهایی می‌شود نادرست. چنین خوانشی از موضوع، ساده گذشتن است از روی بغرنجیهای رابطه بین مسئله ملی با پدیده جهانی شدن و لذا بازماندن از تبیین نسبت صحیح میان این دو. در قبال ناسیونالیسم، یک تبیین واحد نداریم.

همین‌جا یادآور شوم که بحث رابطه جهانی شدن و خودبودگی ناسیونالیستی را البته به یک اعتبار می‌توان ادامه بحث غنی دارای سابقه طولانی در جنبش سوسیالیستی بر سر نسبت بین انترناسیونالیسم و ناسیونالیسم دانست که در بخش دیگر این نوشته به آن پرداخته خواهد شد.

5-3. هر ناسیونالیسمی را باید با واقعیت تاریخی خودش توضیح داد!

در حال حاضر سه نوع از ناسیونالیسم را می‌توان در جهان ما ردگیری کرد. آ) ناسیونالیسم همچون ادامه متاخر یک روند طبیعی در بخشی از جهان و به معنی خودبودگی و هویت یابی ملی، ب) ناسیونالیسم نوپدید خود شدن که عمدتاً در وجه منازعات اقتصادی و سهم بری از ثروت اما با خصلت اتحادجویانه فراملی و قارهای شاخص است، و پ) "ناسیونالیسم" در معنی قهقرایی آن که نوعی از واکنش تنگ نظرانه دفاعی است در برابر همبستگیهای بشری و مقابله با پارهای الزامات جهانی شدن.

دو ناسیونالیسم در معنای خود بوددگی ملی و نیز ملی- فراملی با ناسیونالیسم قهقرایی ("اول من") فرق دارند. این یکی ناسیونالیسم چونان واکنشی منفی در برابر گلوبالیزاسیون را، می‌باید که در قلب خود جهان متروپل ردگیری کرد و نه در بیرون از آن. حال آنکه آن دو ملی‌گرایی، یکی تازه نفس برای خودبودگی ودیگری بخاطر خود شدگی اما با رویکرد اتحاد فراملی، پدیدههایی هستند درون‌زا، کنشگرایانه و کمابیش بر متن و بستر جهانی شدن. درک تفاوت این دو ناسیونالیسم با ناسیونالیسم واکنش‌گرایانه مبتنی بر "اول من"، از آنرو اهمیت دارد که برخوردهایی متفاوت را ایجاب می‌کند.

5-4. ناسیونالیسم "اول من"

این نوع از "ناسیونالیسم" را در پدیدههایی نظیر "نخست امریکا" (احیاء عظمت امریکا) در وجود ترامپ می‌بینیم. در "اول انگلیس" راست در بریتانیای "برگزیت"، "آلمان برای آلمان" حزب "آلترناتیو"، "جبهه ملی" لوپنها در فرانسه، راستگرایان افراطی اتریش، ویلدرزهای اسلام ستیز و ضد خارجی در هلند و نیز مشابه‌های آنان در اسکاندیناوی، ایتالیا و هر جای دیگری از چهار جهت اصلی جغرافیایی اروپا و یا استرالیا و کانادا. این ناسیونالیسم، واکنشی است ترکیبی هم از اعتراضات تودهای به عوارض اقتصادی نوع پیشبرد گلوبالیزاسیون و هم تقابل فزون‌طلبانه بخشی از خود نئولیبرالها در قبال آن بخش از ارزشهای جهانی شدن که با آزمندیهای این حضرات همخوانی ندارد! در بدنه این "ناسیونالیسم"، تودههای متضرر از توسعه و عملکرد سرمایه مالی متروپل قرار دارد که خشمگینانه معترض هستند به آن "یک درصدی"های نئولیبرال جهان‌خوار. رهبری آن اما، عمدتاً در دست بخشی از خود همین "جهان‌خواران" با نیت مصادره کردن اعتراضات توده ای در خدمت منافع خاص خویش! "ناسیونالیسمی" پوپولیست که وقتی به قدرت می‌رسد طوق بندگی نئولیبرالیسم بر گردن مردم را سفت‌تر می‌کند و جز خدمت به جهات غارت‌گرایانه و منفی گلوبالیزاسیون سودای دیگری ندارد! این "ناسیونالیسم" سوء استفاده‌چی و فاقد حقانیت، در تحلیل نهایی، نماد و پرچم جناحی است از ائتلاف جهانی‌سازی نئولیبرالی و لذا فاقد جنبه ترقیخواهانه و انسانگرایانه! "حق تعیین سرنوشت" برای این نوع "ملی‌گرایی" جز دروغ‌پردازی سوداگرایانه چیز دیگری نیست، نه یک سوءتفاهم که عین سوء استفاده کردن است!

این ناسیونالیسم را باید افشا کرد و بر ماهیت ضد ترقیخواهانه و ضد مردمیاش تاکید نمود. این نوع ملی‌گرایی در اساس دست‌پخت گفتمان سازیهای محافلی از سرمایه‌داری غربی است اگرچه در رشد و نضج آن، متاسفانه چپ نیز مسئولیتهایی دارد و بویژه درجناح سوسیال دمکراسیاش. سوسیال دمکراسی، طی این چند دهه نتوانست دفاع از روند جهانی شدن را با مخالفتی صریح و مبارزه جویانه علیه نئولیبرالیسم رهبری کننده آن همراه کند و نه تنها نتوانست بلکه راست‌ترینهایش حتی خود بدل به جزیی ارگانیک از این روند شدند! چپ رادیکال اما ضمن مخالفت برحق خود با خصوصیت نئولیبرالی رهبری گلوبالیزاسیون، بیشتر در مخالفت با نفس جهانی شدن چهره کرد و لذا در حاشیه ماند! حال آنکه چپ، تاریخاً آوانگارد جهانگرایی بوده است در سمت ترقیخواهی و تامین و ارتقای عدالت.

مقابله با این نوع ناسیونالیسم از کانال مبارزه روشن با "یک درصدی"ها می‌گذرد. در اینجا مخالفت با ناسیونالیسم انطباق کامل می‌یابد با مبارزه علیه نئولیبرالیسم سرمایه‌داری. چپ اگر همواره از بین برخاستن ناسیونالیسم را به برانداختن استثمار سرمایه‌دارانه مشروط کرده و البته در همین زمینه کم هم دچار اراده‌گرایینشده است، اما همین رویکرد تاریخی در مورد این نوع از ناسیونالیسم کاملاً بجاست! در واقع، نه گلوبالیزاسیون همان نئولیبرالیسم است و نه ناسیونالیسم واکنشی در برابر آن، ناسیونالیسمی اصیل. چپ که تنها در مبارزه علیه نئولیبرالیسم و مخالفت با اعمال هژمونی آن بر پدیده جهانی شدن می‌تواند چپ در معنای تاریخی و امروزینش بماند، بر همین بستر هم است که خواهد توانست با بیدار کردن بدنه اجتماعی این جریان "اول من"، رهبری آن را منزوی کرده و این نوع از ملی‌گرایی دروغین را طرد نماید.

5-5. و ناسیونالیسم نوپدید در غرب با خصلت اتحاد جویانه قارهای!

تاکید شد که در پدیده درهم آمیزی جهانی، بغرنجی‌ها متعدند و اینگونه نیست که فقط با روند کمرنگ شدن مرزها در جهت از بین رفتن آنها مواجه باشیم و این نیز بگونه خطی. حتی در آن بخش از جهان که دارد روند اتحادهای سطح بالا میان کشورها را تجربه می‌کند، روبرو با تمایلاتی هستیم برای خود شدگی. این دو روند متقاطع و به دیگر سخن، ناسیونالیسم اتحادجو را بویژه در اروپا می‌توان دید. جایی که در وجه غالب خود روند ناسیونالیزاسیون را پشت سر گذاشته و در آن، دمکراسی لیبرالی حاکم است. در اینجا از یکسو شاهد تحولات قانونمندی هستیم درس آموخته از تجارب تلخ دو سه قرن جنگهای پریودیک عمومی یا موضعی و نیز رقابتهای خصمانه درون قارهای که در سر انجام خود اتحادیه قارهای را می‌زاید و می‌پروراند و از سوی دیگر همزمان و در کادر همین اتحاد، حرکاتی استقلال‌خواهانه و جدایی از نوع تازه را! پس قلمداد کردن هر ناسیونالیسم در امروزه روز و صرفاً به عنوان محصولی از گلوبالیزاسیون، چشم بستن خواهد بود بر تداوم تاریخی رشد قایم به ذات ناسیونالیسم و بویژه واقعیت ناموزونی آن در اینجا یا آنجای جهان.

از جمله این نوع ناسیونالیسم می‌توان نام برد از ناسیونالیسم فلاندری در بلژیک پایتخت اتحادیه اروپا، کاتالونی و باسک در اسپانیای عضو اتحادیه اروپا، و اسکاتلند در بریتانیا که هم اینک استقلال‌طلبی خود از انگلیس را در هم‌بودگی با پیمان اتحادیه اروپا توضیح می‌دهد! در اتحادیه قاره‌ای امریکا نیز یک نمونه‌اش کبک کانادا که در آن تمایل برای فاصله‌گیری از اوتاوا همراه است با حس تعلق خاطر به پیمانهای قارهای! و همین جاست که باید گفت یکی از نوع نسبتهای قابل مکث در این رابطه را می‌باید در متن اصلی گلوبالیزاسیون یعنی خود اروپا و امریکای شمالی دید تا بتوان تفاوت ناسیونالیسم اروپایی امروزین با دوران گذشتهاش را تشخیص داد. مشخصه این ناسیونالیسم، بروز استقلال طلبی است در متن اتحادجویی، ناسیونالیسمی از جنس همبسته و نه انزواجویانه! و همین خود، یکی از چند ویژگی کنونی ناسیونالیسم دوران ما در مقایسه با ناسیونالیسم نوع کلاسیک.

در این نوع استقلال خواهیها اکثراً عامل اختلاف سطح اقتصادی است که بروز حس ناسیونالیستی را در پی می‌آورد. یک نمونهاش در بلژیک یعنی منطقه فلاندر (هلندی زبان) که از نیمههای قرن گذشته به لحاظ اقتصادی رشد بیشتری پیدا کرد و از منطقه والونی (فرانسوی زبان) قبلاً دارای موقعیت بهتر که بر اثر زوال صنعت مبتنی بر ذغال سنگ دچار عقب ماندگی در توسعه اقتصادی خود شد، پیشی گرفت. با آنکه بلژیک در اواخر قرن پیش بر اثر فشار فلاندریها بدل به کشوری فدرال گردید اما شاهد آنیم که هنوز هم حس ناسیونالیستی در آنها ارضاء ناشده مانده است. در این نوع ناسیونالیسم با عمدگی نقش مولفه اقتصادی روبرو هستیم ضمن اینکه عوامل فرهنگی و زبانی و سرزمینی نیز کمابیش در آن عمل می‌کنند. مشابه این وضع را در کاتالونیا و باسک اسپانیا داریم که ثروتمندترین ایالات این کشور را تشکیل می‌دهند. هر دو آنها از میزان دریافتی خود از بودجه کشور در مقایسه با سهم بالای پرداختیشان به سبد درآمد ناخالص کل اسپانیا عدم رضایت دارند و ضمن اینکه تاریخاً نیز به داشتن جغرافیا، زبان و فرهنگ خاص خود متشخصاند. نکته اما در آنست که این نوع از تفکیک خواهیهای ملی یا استقلال طلبیها همراهند با اصرار بر وحدت اروپایی. این ناسیونالیسمها، خود را جزء لاینفکی از اروپای واحد تعریف می‌کنند و لذا مطالبه خودبودگی آنان را می‌باید در خصوصیت سهم‌خواهی بیشتر اقتصادیشان اما بر متن اتحادجویی قارهای فهم کرد. درست است که رهبری در این ناسیونالیسمها عموماً دست محافل سرمایه‌داری آنهاست، ولی این واقعیت از منظر دمکراسی نباید معنی نفی حق ملی آنان را دهد و مثلاً به هم‌سویی با دولت مرکزی مادرید منجرشود که آشکارا و با استناد به قانون اساسی هنوز هم در مواردی متاثر از فرانکیسم، چماق سرکوب ملی در دست گرفته است!

موضع چپ در قبال این نوع ناسیونالیسم بیش از هر مورد دیگر در کادر همان "برخورد مشخص با مورد مشخص" جا می‌گیرد. حق این نوع ناسیونالیسم را باید به رسمیت شناخت و با هرگونه اعمال زور علیه چنین حقی مخالفت کرد. اما دفاع از یک چنین حقی لزوماً به معنی استقبال از هر مطالبه برنامهای از سوی آن نیست و حتی تا آنجا که، نه تنها اتخاذ موضع منفی نسبت به آن را منتفی نمی کند بلکه ایجاب هم می‌دارد. چپ در اینجا می‌تواند مبتکر طرح این پرسش باشد که چرا مردمان والونی کمتر از فلاندریها سهم ببرند وقتی تقسیم عادلانه ثروت کل کشور موجب فقر اینها نمی شود؟ و ایضاً در رابطه با اسپانیا، پیگیر پاسخ به این سئوال باشد که چرا مثلاً اندلس و گالیسیا از ثروت عمومی کمتر بهره ببرند وقتی توزیع عادلانه ثروت در کل کشور برای مرفه‌ترها فلاکت بار نمی آورد؟ بویژه اینکه همین دو ایالت هویت‌خواه از خودمختاری واقعی برخوردارند و می‌توانند که ثقل مبارزه خود را بر تغییرات دمکراتیک فزونتری در قانون اساسی کشور بگذارند. نیروی چپ برای حمایت از چنین جداییها منطق برنامهای ندارد اما محق هم نیست که در برابر حق درخواست استقلال آنها بیایستد. در مورد مشخص اسکاتلند ولی، موضع چپ منطقاً می‌تواند متفاوت باشد. اگر ناسیونالیسم اسکاتلندی موضوع جدایی خود از انگلیس را آلترناتیو "برگزیت" (همان "برگشت به خود") قرار می‌دهد پس جا دارد که از درخواست آن پشتیبانی شود. در اینجا، دفاع از حق و رویکرد برنامهای بر یکدیگر انطباق می‌یابند.

اما آیا می‌توان پدیداری کشورهای مستقل سر برآورده از دل شوروی سابق و یوگسلاوی در اروپای شرقی را با ایندست از ناسیونالیسمها توضیح داد؟ پاسخ منفی است. این یکیها را باید در زمره ناسیونالیسمی قرار داد برای خودبودگی؛ تجلی ناسیونالیسمی فروخفته و انباشته شده و فقط حتاج شرایط سیاسی معین برای بروز دادن خود. و نیز ناسیونالیسم از همین جنس را در افریقا مانند جدایی ناسیونالیستی اریتره از آدیس آبابا و سودان جنوبی از خارطوم! ناسیونالیسم در اینجاها جزو آن دسته از ملی‌گراییهایی است که تجربه خودبودگی را نیاز دارند. اینها جملگی، ناسیونالیسم‌هایی هستند از راه رسیده تاریخی که دارند روند طبیعی خود طی می‌کنند ولو که دست این یا قدرتمند غربی به انگیزه منافع ژئو پلتیکی در پشت چنین ناسیونالیسمهای نو پدیدی هم آشکارا قابل رویت باشد!

نتیجه اینکه هر عینیت ناسیونالیستی را باید در بستر زایش و رویش خود آن فهمید تا از سوار کردن و تحمیل تفسیر ذهنی دلخواه بر آن خودداری کرد و تا با هر مورد مشخص، برخوردی مشخص داشت. برخوردی مبتنی بر ترکیب سه عامل: حق دمکراتیک ناسیونالیستی، نسبت آن با امر پیوستگی و همبستگی عموم بشری، و بلاخره کیفیت رشد و توسعه بهینه!

5-6. واقعیت کنونی جهان ما: جهانی در خود – فرا خود (ناسیونالیسم و انترناسیونالیسم)!

جهان، رو به جهانی شدن بیشتر دارد اگرچه متاسفانه هنوز در چنبره جهانی‌سازی نئولیبرالی. جهانی که مناسبات اقتصادی، علمی و فرهنگی در آن، هرچه بیشتر درهم تنیده و فراملی می‌شود. جهانی که در آن، توازن قوا بین دولتهای ملی و غولهای اقتصادی فراملی جهان‌گردان، به سود این دومیها در حال تغییر است. جهانی که در آن، مرز ملی و البته نه هنوز در هر جایی از آن، بگونه روز افزون بخشی از کارکرد سنتی خود را از دست داده و می‌دهد. درجهانی زیست داریم که دیالکتیک تغییرات درونمرزی و برونمرزی در آن، نافذتر از هر وقت دیگری عمل می‌کند. با اینهمه اما هنوز هم نظم سیاسی دنیای ما مبتنی است بر موجودیت مستقل کشورها و اینکه، واحد و جزء متشکله در این مجموعه چیزی نیست مگر "دولت – ملت". متاثر از همین هم، هر باشنده کره ما بالفعل یا بالقوه شهروند جهانی است ولی با هویت ملی و فرهنگی خاص خود! بشریت با درآمیزی هویتهای ملی متکثر و متنوع درون خود، شتابان رو به شکل‌گیری هویت جهان‌وطنی دارد. با از بین رفتن معنی تاریخی "میهن" در آینده بشریت – و البته آیندهای از نظر زمانی نه از حالا سنجش‌پذیر - آرمان رها از وطن نیز در وجود جهانی همبسته برای همگان شکل خواهد گرفت. این فراگرد اما، نه با نفی هویتهای موجود و یا از طریق تحمیل هویت بر دیگری. نه زبان از بین رفتنی است و نه تنوعات فرهنگی، استحاله‌پذیر در یک فرهنگ واحد. وحدت بشری، منطقاً در تنوعات زبانی و فرهنگی است که قوام خواهد یافت.

نظم جهانی کنونی، درهم پیچیدهای است بیش از هر زمان دیگر در وجود همزمان دو روند ملی و جهانی! اولی، میراث گذشته اما نه هنوز پیوسته به دیروز و دومی، جاری در امروز و رو به فردا. تنها و تنها طی یک ساز و کار دمکراتیک و سمت دهنده روندوار و طولانی می‌توان از بار اولی به سود دومی کاست. اما حق بروز دادن خود را،با هیچ توجیهی نمی توان مانع شد. چرا که هویت‌خواهی ملی تا روال طبیعی خود طی نکند ناگزیر از محبوس ماندن در جماعت‌پروری است و نتیجتاً مواجه با موانع برای ترقیخواهی و تعالی‌یابی انسان‌محورانه. پرش از فراز احقاق ملی و موجودیت حس هویت ملی، هیچ نتیجه دیگری بار نمی‌آورد مگر سفت‌تر کردن ناسیونالیسم در خود را. و این به نوبه خود بسی پر معنی و درس‌آموز، که نیروی فاصله گرفته از سحر ناسیونالیسم را بیشتر در آن بخش از جهان می‌یابیم که سیر ناسیونالیزاسیون را بگونه طبیعی طی کرده و در اکنون خود بنا بر دمکراسی دارد! در آنجایی که، "ملت" بیشتر امکان می‌یابد تا به آیندهای جهان‌گرا رو کند و دست به انتخاب زند.

ناسیونالیسم در ذات خود نه ارزش است و نه ضد ارزش، و بخودی خود نه مثبت و نه منفی. پدیدهای است که مصرف تاریخی معینی دارد. زمانی ترقیخواهانه که هنوز هم در جاهایی با ایفای چنین نقشی و زمانی دیگر موجبی برای بازدارندگی رشد و همبستگی طراز بالا که یا تا کنون عمل کرده و یا هنوز هم می‌تواندعمل کند. در این میان اما، نکته محرز آنست که ناسیونالیسم تنها در شرایط فارغ از ستم و تبعیض است که می‌تواند استعداد یابد تا نه فقط با دیگری به تعامل برخیزد که با آن حتی درآمیزد. بدترین حالت، تقابل دو ناسیونالیسم است که معمولاً بروز بدترین تعصبات و بیشترین نقارها را به همراه دارد. ناسیونالیسم فقط و فقط از دورن خود می‌تواند روندوار به نفی تاریخی خویش بر خیزد. بستر چنین تحولی، آزادی و رشد هم‌بسته با جهان است. جهانی در سمت غلبه بر استثمار و تبعیض.

در بخش بعدی این نوشته نگاه و نقدی خواهم داشت به تحولات در نوع برخورد چپ با مسئله ملی.

بهزاد کریمی

25 آذر ماه 1396

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • No HTML tags allowed.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید