رفتن به محتوای اصلی

مخالفت با مجازات اعدام و دفاع از «حق زندگی»

مخالفت با مجازات اعدام و دفاع از «حق زندگی»

چهارشنبه ۲۷ فوریه اولین روز هفتمین کنگره جهانی علیه مجازات اعدام در مرکز پارلمان اروپا در بروکسل برگزار شد.

اولین کنگره جهانی "علیه اعدام" در سال ۲۰۰۱ در شهر استراسبورگ فرانسه برگزار شد. این کنگره هر سه سال یک‌بار برگزار می‌شود. کنگره هفتم به مدت سه روز در بروکسل تا روز جمعه اول مارس ادامه خواهد یافت.

"کنگره بین‌المللی علیه مجازات اعدام" را انجمن فرانسه زبان "باهم علیه اعدام (ECPM) " که در سال ۲۰۰۰ تشکیل شد در همکاری با "ائتلاف جهانی ضد اعدام (WCADP) " برگزار می‌کنند. ائتلاف جهانی علیه مجازات اعدام، متشکل از بیش از ۱۵۰ سازمان غیردولتی، انجمن، مقامات محلی و اتحادیه‌های کارگری و ... است که در ۱۳ مه ۲۰۰۲ در شهر رم در ایتالیا تشکیل شد.

ائتلاف جهانی قصد دارد که ابعاد بین‌المللی مبارزه با مجازات اعدام را هر چه بیشتر تقویت کند. هدف نهایی ائتلاف دستیابی به لغو کامل مجازات اعدام در جهان است. ائتلاف جهانی هرساله مسئولیت برگزاری ده اکتبر "روز جهانی مبارزه علیه مجازات اعدام" را به عهده دارد. ائتلاف جهانی در برگزاری "کنگره جهانی علیه مجازات اعدام" با دیگر تشکل‌ها همکاری می‌کند.

شرکت در این کنگره با ثبت‌نام قبلی به‌صورت آنلاین آزاد است. در این کنگره هرروز بیش از ۱۵۰۰ نماینده و هیئت از ۱۴۰ کشور جهان به همراه ده‌ها وزیر و ۲۰۰ نماینده سیاسی از سراسر جهان شرکت می‌کنند. در این کنگره مردان و زنان کارشناس، حقوقدان، فعال حقوق بشری،گروه‌های سیاسی، و نمایندگان تشکل‌های غیرانتفاعی و دولت‌ها در روزهای برگزاری این کنگره برای تدوین راهبردهایی در عرصه ملی، منطقه‌ای و بین‌المللی و بیان اهمیت الغای کامل مجازات اعدام برای جهانی عادلانه و مترقی، با یکدیگر دیدار و گفتگو می‌کنند تا ازیک‌طرف راه‌های جدیدی برای ترغیب و تشویق کشورهای باقیمانده به لغو مجازات اعدام بیابند و از طرف دیگر مخالفان اعدام را با راهبردهای تازه‌ الغای کامل مجازات اعدام آشنا کنند. در روزهای کنگره ده‌ها برنامه فرهنگی، سیاسی، هنری، نمایشگاه، فیلم و ... برگزار می‌شود.

تاکنون بنا به گزارش سازمان عفو بین‌الملل، ۱۴۲ کشور جهان، ازجمله کشورهای عضو اتحادیه اروپا، تا امروز مجازات اعدام را لغو کرده‌اند. در حدود ۵۳ کشور هم در جهان وجود دارد که هنوز اجرای مجازات اعدام در این کشورها از رسمیت برخوردار است. تاکنون در حدود هفتادوپنج درصد کشورهای جهان مجازات اعدام را از قوانینشان حذف کرده‌اند. ۹۰ درصد اعدام‌های اجراشده در جهان، به کشورهای عربستان، چین، ایران، پاکستان و ایالات‌متحده آمریکا تعلق دارند.

در روز اول کنگره هفتم مقام‌های بلندپایه اروپایی در پارلمان اروپا مانند خانم "فدریکا موگرینی" مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا سخنرانی کرد و گفت: از حذف مجازات مرگ از قوانین کشورهای عضو اتحادیه اروپا ابراز خشنودی کرد و تأکید داشت که زندگی باارزش است و هر کشوری که مجازات اعدام را صادر یا اجرا کند، نمی‌تواند عضو اتحادیه اروپا باشد. در ادامه خانم موگرینی تعداد بالای اعدام در جهان را "فاجعه‌آمیز" خواند.

سپس وزیر خارجه دولت بلژیک آقای "دیدیه رندرس" مجازات اعدام را "غیرانسانی و ظالمانه" خواند و متذکر شد که لغو این مجازات به ویژگی‌های خاص یک کشور بستگی ندارد: "سیستم حقوقی، سنت‌ها، فرهنگ و ادیان کشورهایی که اعدام را حذف کرده‌اند، متنوع و متفاوت‌اند."
آقای "پاول تلیچکا"، معاون رئیس پارلمان اروپا اعلام کرد که مجازات اعدام معمولاً به شکلی خودسرانه و به‌عنوان ابزاری سیاسی علیه مخالفان استفاده می‌شود. او در ادامه تأکید کرد:"مجازاتی که ضد انسانی است، خودش جرم محسوب می‌شود."
در این کنگره پیامی ویدئویی از پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان پخش شد. پاپ فرانسیس در این پیام مجازات مرگ را بسیار غیرانسانی و بی‌رحمانه خواند.

در روز سوم و پایانی کنگره، جمعه اول مارس ساعت سه بعدازظهر قطعنامه کنگره در سالن هنری و فرهنگی معروف بروکسل (بوزار) اعلام خواهد شد و بعدازآن سازمان عفو بین‌الملل بلژیک در چهارچوب کنگره علیه مجازات اعدام ساعت۱۷:۳۰ در بروکسل، دعوت به راهپیمایی کرده است. این راهپیمایی با موضوع "آتنا دائمی"، فعال مدنی جوانی که به خاطر مخالفت با مجازات اعدام هم‌اکنون در جمهوری اسلامی ایران در زندان است برگزار خواهد شد.

در پاسخ به فراخوان عفو بین‌الملل بلژیک برای راهپیمایی با درخواست حذف مجازات اعدام در سطح جهان و آزادی فوری و بدون قید و شرط آتنا دائمی که به خاطر مخالفت با مجازات اعدام در ایران زندانی‌شده است تاکنون دو تشکل ایرانی" انجمن حقوق بشری امید" و " حزب چپ ایران (فداییان خلق) اعلامیه در سایت‌های پربیننده انتشار داده‌اند که در تظاهرات " نه به اعدام" شرکت خواهند کرد. و از ایرانیان مقیم بلژیک دعوت کرده‌اند که در این تظاهرات شرکت کنند.
علی صمد

چهارشنبه ۸ اسفند ۱۳۹۷ برابر با ۲۷ فوریه ۲۰۱۹




منابع:
http://www.ecpm.org/le-7e-congres-mondial-contre-la-peine-de-mort-cest-dans-3-mois/

http://congres.ecpm.org/en/
 

https://www.cathobel.be/2019/02/27/peine-de-mort-bruxelles-accueille-le-7e-congres-mondial-pour-labolition/

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • No HTML tags allowed.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید