رفتن به محتوای اصلی

آیا "تضمین اشتغال" اشتغال را تضمین می کند؟ بخش نهم

آیا "تضمین اشتغال" اشتغال را تضمین می کند؟ بخش نهم
تحلیل انتقادی برنامه های دولت به عنوان "کارفرمای ملجأ نهائی"

2- تضمین اشتغال در عمل: مقایسۀ برنامه های تاریخی و معاصر - ادامه

قانون ملی تضمین اشتغال روستایی مهاتما گاندی (هند)

برنامۀ سراسری تضمین اشتغال روستایی مهاتما گاندی (از این پس برنامۀ اشتغال روستائی)، که در سال 2006 آغاز شد و در سال 2008 به یک برنامه سراسری گسترش یافت، تنها برنامه ارزیابی شده در این فصل است که برای اتخاذ یک چارچوب روشن مبتنی بر حقوق 100 روز استخدام مزدی را "بنا به خواست" افراد برای خانوارهای هندی در مناطق روستایی تضمین می کند. این برنامه، با توجه به جمعیت بسیار زیاد هند، همچنین به صورت مطلق بزرگترین برنامه ارزیابی شده در این فصل است که بیش از 45 میلیون نفر را در اولین سال اجرای خود در سراسر کشور به استخدام درآورد، که بیش از نیمی از آنان زن بودند. ویج (Vij) اولاً مشارکت بالای زنان را با دستمزدی برابر با دستمزد کارگران مرد در این برنامه و ثانیاً پیشبرد یک سیاست استخدامی که همه افراد را شامل می شود، جهاتی می داند که هر دو در تضاد با هنجارهای اشتغال خصوصی در محیط روستایی هند قرار دارند. همانند برنامۀ "نان آور" در آرژانتین، یک تعبیر بدیل برای مشارکت بالای زنان در برنامۀ اشتغال روستائی این است که کار در چارچوب آن "کار غیرواقعی" تلقی می‌شود، و از همین رو موجب می شود زنان به میزان نامتناسبی در آن مشارکت ورزند تا خانواده‌هایشان بتوانند درآمدی داشته باشند، در عین حال که شرکای مردشان در جستجوی کار در اقتصاد "مرسوم" باشند.
دولت هند طی دهه‌ها تلاش کرده است تا راه حلهایی را برای رفع کمبود مزمن تقاضای نیروی کار در مناطق روستایی هند، که هنوز اکثریت جمعیت در آنجاها سکنا دارند، تدبیر کند، و برنامۀ اشتغال روستائی هم یک استراتژی برای پاسخگویی مستقیم هم برای رفع مشکل مذکور و هم برای انجام کارهای مفید محلی است. این برنامه اهداف تکمیلی دیگری چون کاهش فقر و کاهش مهاجرت روستائیان به شهر را نیز تعقیب می کند. کارهای مورد نظر برای انجام به گونه ای طراحی شده اند نیاز خاصی به مهارت نباشند - مانند خاکبرداری، حفاری و شکستن سنگ ها، ساخت مخازن آب، جاده های روستایی، احیای جنگل، حفاظت از خاک و برخی برنامه های جزئی کشاورزی و باغبانی. در این میان، پروژه های حفاظت از آب و مقاوم سازی در برابر خشکسالی در اولویت قرار دارند. 
نتایج برنامۀ اشتغال روستائی یکدست نیستند. کیفیت کارهای انجام یافته را لزوماً نمی توان خوب دانست. ردی (Reddy) و اوپندراناد (Upendranadh) این کیفیت را را به پشتیبانی فنی ناقص و برنامه ریزی ناکافی نسبت می دهند. کمبود یا نبود خدمات بهداشتی، امکانات دفع فاضلاب و ایمنی اولیه در محل کار، مراقبت از کودکان، و نیز سطح دستمزدهای پراختی به کارگران، که به زعم برخی سنجشگران برنامه برای حمایت از کارگران و خانواده های آنها بسیار پایین است، به مسئله تبدیل شده اند. در حالی که جها (Jha) و گایها (Gaiha) بر این نظر اند که نفی کاهش مهاجرت و افزایش دستمزدهای روستایی به عنوان ثمرات برنامۀ اشتغال روستائی، "اگر خیال پردازی نباشند، اساساً اغراق آمیز اند"، شوم (Shome) شواهدی ارائه می دهد که حاکی از کاهش قابل توجه مهاجرت روستا به شهر اند و هاک (Haque) نیز از افزایش قابل توجه دستمزد کارگران کشاورزی و غیرکشاورزی گزارش می دهد. این نشان می دهد که حداقل دستمزد در برنامۀ اشتغال روستائی، همان طور که طرفداران"تضمین اشتغال"استدلال می کنند، به عنوان دستمزد کف عمل می کند. با این حال، دوتا (Dutta) و همکارانش گزارش می دهند که علیرغم هدف این برنامه دایر بر تضمین اشتغال برای عموم متقاضیان، به دلیل سهمیه بندی کار در چارچوب آن، تقریباً نیمی از کارگران روستایی (44 درصد) که مایل به کار اند، موفق به کسب آن نمی شوند. میانگین تعداد روزهای اشتغال همیشه کم بوده و به مرور زمان کاهش یافته است: از متوسط 39 روز ​​در سال‌های 2009-2010 به 31 روز در سال‌های 2011-2012) آمار نشان می دهد که این نیاز برآورده نشده برای اشتغال، به ویژه در ایالات فقیرتر در هند شدت بیشتری دارد.

این سهمیه بندی بالا باعث می شود که برنامۀ اشتغال روستائی به تنهایی مسئول افزایش دستمزدهای روستایی به ویژه در مناطق فقیر تلقی شود. با توجه به این موضوع، جها و گایها بر این نظر اند که "گریز از این نتیجه‌گیری که برنامۀ اشتغال روستائی اجرای خوبی نداشته، دشوار است". البته آنها تصریح می کنند که این برنامه مزایای واقعی در حمایت از درآمد و بازتوزیع آن داشته است. برنامۀ اشتغال روستائی، مانند سایر برنامه های ارزیابی شده در این فصل، در درجه اول یک ابزار سیاستی برای جذب بخشی از بدنۀ کارگران بیکار است و ایجاد شغل را بر ارزش کار انجام شده اولویت می دهد.

 

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • No HTML tags allowed.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید