رفتن به محتوای اصلی

«برای نجات ایران»

«برای نجات ایران»

امروز، شنبه ۴ فوریه، آقای میرحسین موسوی در پیامی خواهان برگزاری رفراندوم در لزوم تدوین یک قانون اساسی جدید برای "نجات ایران" شد. جزئیات پیشنهاد موسوی، چنان که در پیام آمده، چنین اند:

اول- برگزاری همه‌پرسی آزاد و سالم در مورد ضرورت تغییر یا تدوین قانون اساسی جدید.
دوم- در صورت پاسخ مثبت مردم، تشکیل مجلس مؤسسان مرکب از نمایندگان واقعی ملت از طریق انتخاباتی آزاد و منصفانه.
سوم- همه‌پرسی درباره متن مصوب آن مجلس به منظور استقرار نظامی مبتنی بر حاکمیت قانون و مطابق باموازین حقوق انسانی و برخاسته از اراده مردم.

آقای موسوی پیشنهاد خود را "با تمامی نیروها و شخصیت‌های آزادی‌خواه، مدافع استقلال و یکپارچگی سرزمینی، خشونت‌پرهیز و توسعه‌گرا" در میان می‌گذارد، صراحتاً ابهاماتی را که در پیشنهادش وجود دارند (مجری پیشنهاد، تضمین سلامت وضع و طریق اطمینان از امکان تحقق آن) برمی شمرد و بر لزوم همکاری برای رفع این ابهامات تأکید می کند. او ناگفته نمی گذارد که خواست "اجرای بدون تنازل قانون اساسی" که ۱۳ سال پیش در جریان جنبش سبز و توسط خود او به میان آمد، "دیگر کارساز نیست و باید گامی فراتر از آن گذاشت".

ممکن است پیشنهاد مشخص موسوی دایر بر برگزاری رفراندومی در ضرورت تغییر قانون اساسی، چنان که خود تصریح دارد، ابهاماتی داشته باشد، که دارد، قابل اجرا و بنابراین مورد توافق نباشد. اما صراحتی که در پیام موسوی در لزوم گذر از جمهوری اسلامی وجود دارد و به نحو برجسته ای در نقد شعار "اجرای بدون تنازل قانون اساسی" منعکس است، و موازین و مواضعی که او در این پیام منفک از پیشنهاد اجرائی‌اش اعلام کرده است – یعنی آینده‌ای پیراسته از ظلم و فقر و تحقیر و تبعیض مبتنی بر شعار "زن، زندگی، آزادی"، انتخابات آزاد و منصفانه، لزوم ابتنای قانون بر عدالت و حقانیتی مورد وفاق، همکاری برای رفع ابهامات، ... - شایستۀ استقبال و پشتیبانی اند.

دیدگاه‌ها

علی پورنقوی

پروین عزیز
سلام و ممنون از توجه شما
مایل ام چند نکته را مطرح کنم:
1- من اصلاح طلبی را سیاستی می دانم که برای "بهینه سازی نظام موجود" تلاش می کند. از پیام آقای موسوی این برداشت را نکردم که او در صدد "بهینه سازی نظام موجود" است. برایم آموزنده خواهد بود اگر توضیح دهی شما از اصلاح طلب و اصلاح طلبی چه تعریفی داری.
2- شما با طرح این نکته که "ایشان چون در قدرت نیست این حرفها را می زند"، غیرمستقیم هشدار می دهی که "موسوی، اگر به قدرت برسد، ممکن است حرفهای دیگری بزند." سوای این که من چنین ارزیابی ای از موسوی ندارم، اما مگر صحبت بر سر به قدرت رساندن موسوی است؟ صحبت بر سر راهی برای گذر از جمهوری اسلامی است. به علاوه در اوضاع ایران هر نیرویی، اگر در مجاری قاونی و دموکراتیک مهار نشود، ممکن است بدون قدرت حرفهائی بزند و در قدرت حرفهای دیگری. مسئله تأمین مجاری قانونی و دموکراتیک برای مهار همه و هرکس است. توجه داری که خود موسوی نیز در پیامش این که "چه باید کرد تا چهل سال بعد از نو به همین نقطه باز نگردیم و از سوی آیندگان سرزنش نشویم" را به عنوان یکی از ابهامات پیشنهادش ذکر کرده است. به این ترتیب آیا شما برای پاسخ جوئی به این دست سؤالات راهی غیر از گفتگو  می شناسی؟
با احترام
پورنقوی

ی., 05.02.2023 - 22:07 پیوند ثابت
پروین

چه کسی و چه جریانی قرار است پیشنهاد ایشان را عملی کند. مخاطب ایشان چه کسی هستند ؟ مردم که با هر اعتراض به زندان میروند ؟ یا سران جمهوری اسلامی ؟ از اینکه از پیشنهاد ایشان که همان پیشنهاد حزب چپ است باید استقبال کرد. اما مردم ایران از اصلاح طلبان گذر کردند. ایشان چون در قدرت نیست این حرف ها را می زند .

ی., 05.02.2023 - 02:01 پیوند ثابت

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • No HTML tags allowed.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید