رفتن به محتوای اصلی

پيرامون تشکيل بلوک چپ و اتحاد نیروهای جمهوری‌خواه

پيرامون تشکيل بلوک چپ و اتحاد نیروهای جمهوری‌خواه

تالار تلگرامی حمایت از زندانیان سیاسی و عقیدتی

https://t.me/joinchat/CPd7yD6Wyge05cWD7X-r0w

پرسش‌های شرکت کنندگان در گفتگو:

- با عرض سلام وخسته نباشید به مهمان گرامی

لطفا بفرمایید در مورد وحدت با جریانات سیاسی هم‌سو با سیاست حزب چپ ایران (فدائیان خلق) چه کارهایی انجام شده و با کدام جریان‌های سیاسی می‌شود در مورد وحدت گفتگو نمود؟

- نقطه نظر جریان‌های چپ با جمهوری‌خواهان خصوصا از نگاه برنامه‌های اقتصادی تفاوت دارد، ساختار این اتحاد را باتوجه به نقش حزب چپ ایران (فدائیان خلق) در بلوک اتحاد حزب با اتحاد جمهوری‌خواهان چگونه عملی می‌شود؟

- اعلامیه اخیر چهار سازمان یک مرزبندی مشخصی علیه  طرفداران کمک از دولت‌های امریکا، اسراییل و عربستان سعودی و مخالفین آن که فقط اتکا به مبارزات مردم ایران را دارد مشخص کرده است. در این میان احزاب جمهوری‌خواه‌ای بخصوص در کردستان وجود دارند که هنوز امیدوار به کمک از این کشورها هستند.

به نظر شما آنها در این بلوک‌بندی در کجا قرار دارند؟

- در بلوک چپ احزابی نظیر حزب توده ایران، بخشی از اتحاد فداییان که به وحدت نپیوستند و شورای موقت سوسیالیست‌ها قرار دارند که مواضع نزدیکی نسبت به حزب چپ ایران دارند.

مناسبات حزب شما با این احزاب چقدر امیدوارانه هست؟

- به نظر می‌رسد تعداد کنشگران چپی که به هیچ سازمانی وابستگی ندارند از  افراد متشکل در همه احزاب بیشتر باشد. به چه علت علاقه آنها برای کار حزبی از بین رفته و چقدر حزب شما امیدوار به جذب آنها هست و در این راستا چکار کردید؟

- سوال یک- مدتی قبل حزب چپ ایران بیانیه‌ای در رابطه با سیاست‌های ائتلافی و اتحادی خود انتشار داد. لطفا مواضع حزب چپ را در این عرصه برای شنوندگان برنامه ما بیان کنید.

سوال دو- رفیق مسعود فتحی، پس از آن اعلامیه، حزب چپ با سه جریان جمهوری‌خواه، اعلامیه‌ای در چارچوب بلوک جمهوری‌خواهی انتشار داد. کمی در رابطه با آن اعلامیه توضیح دهید.

سوال سوم- رفیق مسعود در  ادامه برای ما توضیح دهید چگونه می‌توان جمهوری‌خواهی را از پروژه، به بدیل سیاسی بدل کرد؟ آیا شما به دنبال چنین بدیلی هستید؟

سوال چهارم- رفیق مسعود، مبرم‌ترین وظیفه سیاسی جمهوری‌خواهان چیست و نزدیک‌ترین متحدان آن کدامند؟

سوال پنجم- رفیق فتحی، در برابر پروژه‌های بدیل‌سازی در خارج از کشور و تکیه به قدرت‌های خارجی (امریکا، اسرائیل و عربستان و...) و یا رویکرد درونی و اصلاح از درون نظام، معنای حرکت چهار جریان جمهوری‌خواه چه می‌باشد؟

- وسعت برنامه شما در تشکیل اتحادها با جمهوری‌خواهان و احزاب چپ تا چه حد است؟

- در اتحاد جمهوری‌خواهان طیف‌های مختلفی وجود دارد. لطفا بفرمایید با کدام طیف می‌شود گفتگو کرد تا به وحدت برسید.

- بعد از تشکیل اتحاد بین احزاب چپ و جمهوری‌خواهان، ضرورت تشکیل اتحاد ملی (جبهه ضد دیکتاتوری) را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

- با درود

آیا اگر شما در ایران به قدرت برسید و یا به عنوان بخشی از قدرت سیاسی مطرح بشوید آنگونه که بتوانید بر مساله‌ای مانند مالکیت خصوصی اثر گذار باشید، آیا مالکیت خصوصی را سلب خواهید کرد؟

اگر نگاه اقتصادی شما چنین است چگونه می‌توانید با گروه‌های لیبرال معتقد به سرمایه‌داری متحد شوید که به طور بنیادی در برابر شما قرار می‌گیرند؟

- با درود به رفیق مسعود عزیز

شما خودت تجربه‌ای از انشقاق و وحدت هستید. دلم می‌خواست اول از همه انگیزه یک انشقاق‌گر را از زبان شما بشنوم و اینکه دوباره کدام انگیزه شما را به برگشتن به خانه خودتان واداشت؟

دوم اینکه شما چگونه می‌توانید تجربه خودتان را عاملی برای تسری به دیگران استفاده کنید؟

سوم اینکه گیر کار کجاست که روند اتحاد 10 سال طول کشیده؟ چرا؟ با این سرعت تحولات روز جهانی، آیا باید برای هر وحدتی 10 سال منتظر بود؟

چهارم اینکه چه تلاشی برای گسترش دامنه اتحاد عمل در خارج از دایره چپ و در چهارچوب جمهوری‌خواهی انجام می‌دهید؟

با سپاس

- نگاه شما به نیروهای سلطنت‌طلب هم‌سو با رضا پهلوی در تحولات ایران چگونه است؟

- با توجه به شرایط تاریخی موجود، آیا قائل به وجود پروژه لیبرالیسم در کشور هستید؟ و اگر آری مصداق عینی آن چه جریاناتی هستند و تفاوت ایشان با نولیبرالیسم در کجاست؟

- شما باکدام جریان‌های چپ به وحدت رسیده‌اید؟

شما می‌خواهید با چه جریان‌هایی جبهه متحد تشکیل دهید؟

- با عرض پوزش پاسخ شما قابل قبول نیست.

حزبی که خود را متعلق به اردوگاه چپ معرفی می‌کند باید قبل از هر اتحادی در جهت تغییرات سیاسی موضع خود را در قبال سایر مکاتب فکری منجمله سرمایه‌داری که در برابر آن قرار می‌گیرند مشخص کند.

شما نمی‌توانید با  وانهادن پاسخ این پرسش بنیادی از رفاه بگویید. رفاهی که جناح چپ ایجاد می‌کند با رفاهی که جناح راست ایجاد می‌کند کاملا متفاوت هستند و هر دو در یک قالب سیاسی ممکن نیستند.

اگر مردم ایران می‌خواهند از چاله به چاه نیفتند، قبل از هر نوع حمایتی از هر گروه سیاسی باید دقیقا بدانند که این گروه چه نگاهی به مسائل مختلف حکومت منجمله حوزه اقتصاد و یا  نحوه توزیع قدرت سیاسی دارد.

اینکه ما فعلا این حکومت را براندازیم و بعدا در مورد اینکه می‌خواهیم با اقتصاد چه کنیم، فکر می‌کنیم، از سخنگو و نماینده حزبی که دهه‌ها سابقه فعالیت سیاسی دارد بسیار دور از انتظار است رفیق.

- اتحاد در برنامه سیاسی است برای گذار از جمهوری اسلامی ایران نه در برنامه‌های اقتصادی.

مسلم است که هر حزبی برنامه خود را در نهایت پیش خواهد برد.

- هدف تغییر سیاسی ایجاد یک زندگی بهتر برای مردم است که بخش مهمی از آن را اقتصاد تشکیل می‌دهد.

شما نمی‌توانید به سیاست در انتزاع با حوزه‌های مختلف اثرگذاری یک سیستم حکومتی منجمله حوزه اقتصاد فکر کنید.

- دوست عزیز

فکر کنم توافق دارید که گذار از جمهوری اسلامی ایران همه اهداف شما را در پی خواهد داشت.

- نه، به هیچوجه. گذر از جمهوری اسلامی تامین کننده همه اهداف ملت نخواهد بود همانطور که گذر از پهلوی ملت را به اهدافشان نرساند.

گذر از جمهوری اسلامی وقتی ملت را به اهدافش می‌رساند که بتواند سیستمی روی کار بیاورد که تامین کننده اهداف ملت باشد.

آیا گذر از رومانف‌ها و ایجاد حکومت کمونیستی توانست طبقات محروم  و توده جامعه را که نیروی اصلی انقلاب بودند به اهداف خود برساند؟

- دوست عزیز

مسلم است که همه مشکلات بر طرف نخواهد شد و بعد از آن نیز مبارزه برای عدالت و آزادی ادامه خواهد داشت. اما امروز گذار از جمهوری اسلامی ایران مهمترین شاخصه برای عبور از جهنمی است که این رژیم برای مردم و کشور ما ایجاد کرده است.

- لطفا مشخص کنید گروه‌هایی شبیه مجاهدین، حزب کمونیست کارگری، کومله و... که شائبه نزدیکی این گروه‌ها به محافل سرمایه‌داری امپریالیستی وجود دارد، در سیاست‌های حزب چپ چه جایگاهی دارند.

- سوال دیگر. شما همان جریان اکثریت هستید که به نام حزب کارفعالیت می‌کنید؟

آیا گذشته خودتان را نقد کرده‌اید؟

شما که جریانی برای حفظ. بقای نظام و تثبیت نظام دست به هرکاری زدید، حال چگونه می‌حواهید به ملت جوابگو باشید؟

- دوست عزیزم امروز که نئولیبرالیسم گفتمان مسلط شده و ویروس نئولیبرالیسم در بن و مغز چپ هم نفوذ کرده و رشد و دمکراسی به قبله و آمال همگانی شده، چه ضرورت دارد زیر پرچم چپ فعالیت کرد؟ امروز در تحلیل‌‌ها و نوشته‌های دوستان کوچکترین نشان از چپ بودن دیده نمی‌شود.

- تلاش برای ایجاد جبهه واحد ضددیکتاتوری مبرم‌ترین برنامه عمل طرفداران پیشرفت و رهایی توده‌های رنج و کار هست، حال دلیلی دارد که به جای پیوستن به نیرو و جریان اصلی مطرح کننده ایجاد این جبهه واحد ضددیکتاتوری، حزبی دیگر ساخته شود که هرز برنده نیروها است؟

- رفیق مسعود عزیز، چه  اقدامات عملی برای نزدیک شدن به سایر نیروهای چپ صورت گرفته؟ می‌شود لطفا دقیق‌تر توضیح دهید؟ با تشکر - و موانع اصلی چیست؟

- من طرفدار آزادی سیاسی‌ام ولی جنبش‌های چپ دیگر واقعا به تاریخ پیوسته‌اند و دوران دموکراسی لیبرال هم دارد سر می‌آید. پیشنهاد می‌کنم آپدیت بشوید.

- با درود خدمت جناب مسعود گرامی

نظرتان در مورد فعالیت‌های حزب مطبوع‌تان در پیش از سال ۵۷ و تهیج مردم و ایجاد شورش و انداختن قدرت به دست خمینی و اعوان و انصارش چیست؟

- درود بر شما

جناب فتحی با بررسی اتفاقات گذشته چپ‌ها یک بار به اشتباه کشور را وارد یک سونامی 40 ساله کردند. حال اولین نکته: چطور می‌شود دوباره به این حزب اعتماد کرد؟

سوال دوم

تا آنجا که می‌دانم چپ‌ها عقیده دارند باید سرمایه‌داری خصوصی نباشد و قدرت و ثروت در بین مردم به صورت مساوی تقسیم بشود. حالا می‌خواهم بدانم خود شما به عنوان یک چپ‌گرا حاضر هستید هر آنچه از نظر مالی و قدرتی دارید را با باغبان پیر منزلتان تقسیم کنید بصورت مساوی؟

- درودها به همهٔ بزرگواران

پرسشی از جناب فتحی داشتم

این موضوع مطروحه شما (اتحاد نیروهای جمهوری‌خواه) که مطمح نظر شما است، مشتمل بر طیفی خواهد شد که منطقا و از حیث اتخاذ مشی صحیح و درک انقلابی و مهم‌تر، استراتژی و تاکتیک بیسار ناهمگن و پرتناقض است که بر من مجهول است که چه ساز و کاری و تمهیداتی از پیش برای آن اندیشیده شده است، اگر جناب فتحی فرصت پاسخ نداشتند، سایر دوستان و رفقای هم‌باور جناب فتحی بفرمایند که در ادامه عرایضم را ادامه بدهم.

- آیا اختلافات نیروهای اپوزیسیون فقط اختلافات نظری‌ست یا عوامل غیرنظری مثل عوامل روانی / فرهنگی و غیره هم در این مورد وجود دارد؟

- جناب فتحی دقیقا شما دنبال چه چیزی بودید که مملکت را به بیراهه بردید؟ چرا دنبال سازندگی نبودید؟ چه عواملی باعث شد فکر کنید می‌توانید ایران را با یک تمدن طولانی، با شوروی سابق مقایسه کنید و اینکه مگر این عقاید در شوروی جواب داده بود که شماها شروع کردید به اعتراضات و به قول خودتان مبارزه با دیکتاتور؟

بعد هم جناب فتحی تمام بدبختی ایران به خاطر همین توهمات احزاب مختلف بود. بعد هم تمام شماها با خمینی دست به یکی شدید و به قول خودتان متحد شدید فقط به یک دلیل خمینی را بر راس آوردید چون خمینی روحانی بود و شما از سادگی و اعتقادات مردم به نفع خودتان استفاده کردید وگرنه اگر شماها در راس بودید صد در صد شکست می‌خوردید.

- درود به شما جناب فتحی

پرسش نخست من را  که پاسخ ندادید.

حال، نقطه نظر کنونی شما در مورد سابقه اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی چیست؟

در مورد مناظرات سال ۱۳۶۰ نیز نقطه نظراتتان را هم لطفا بفرمایید.

- با پوزش از این که سوال خارج از موضوع برنامه مطرح می‌شود.

باتوجه به نزدیک شدن به سال 98 انتخابات مجلس پیش رو هست. آیا مواضع سازمان همان سیاست بد و بدتر خواهد شد؟ مواضع دیگری خواهد شد؟

- یعنی عوامل روانی / فرهنگی در این پراکندگی نقش زیادی نداشته‌اند؟ اگر جواب این است که مسائل روانی / فرهنگی هم نقش داشته‌اند، چقدر به دستاوردهای علم روانشناسی و جامعه شناسی برای حل این بحران بها داده شده است؟

- شما فرمودید که مخالف سلطنت هستید. بنده هم مخالف سلطنت هستم. همینطور فرمودید موافق دموکراسی هستید و این مردم هستند که باید نوع حکومت آینده ایران را مشخص کنند.

حالا سؤال من از شما این است که اگر پس از رفتن جمهوری اسلامی مردم خواهان تشکیل نوعی از حکومت پادشاهی باشند چه می‌کنید؟

- جناب فتحی بزرگوار

اینکه اتحاد شوروی را به رغم تمامی دستاوردهایش تلویحا، دبکتاتوری و موجب شرایظ نقض آزادی‌های فردی می‌نامید، بایا و شایا بود که زمینه عینی و مادی پیدایی عوامل فروپاشی را در چند عبارت می‌فرمودید. بله منابع را بسیار بسیار خوانده‌ام.‌

در مناظرات سال ۶۰ سازمان اکثریت متاسفانه نماینده‌ای را برای مناظره‌ای تاریخی انتخاب کرد که شهامت هم‌سویی با رفیق کیانوری را نداشت و به جای جناب فتاپور، رفیق کیانوری در آن شرایط دهشتناک به وجود آمده باید سخن می‌گفت که حال شما باید پاسخ بگویید.

- به نظر می‌رسد حزب چپ ایران در برخورد با شرایط جامعه نوعی برخورد سلبی نسبت به حکومت دارد و بس و برنامه‌ای برای آینده بعد از گذار ندارد. آیا چنین گروهی را می‌توان حزب نامید؟

- جمهوری‌خواهی، دمکراسی و سکولاریسم به عنوان مبناها مورد توافق قرار گرفته اند. آیا عدالت اجتماعی به همان نسبت با اهمیت نیست؟ آن هم وقتی که شعار کارگران میهن‌مان در مقطع کنونی کار، نان، آزادی‌ست؟

- فرخ نگهدار در صف رای تشریف داشتند. چرا می‌فرمایید اکثریت شرکت نداشتند؟

- فرخ نگهدار سال‌هاست که خود را بازنشسته کرده و با اکثریت کار نمی‌کند. وی صرفا یک فعال سیاسی است که نظر شخصی خود را در تحلیل‌های سیاسی ارایه می‌کند. سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) در رابطه با تحریم انتخابات اطلاعیه صادر کرده بود.

- دیکتاتوری امکان دارد شکلش عوض شود ولی ماهیتش همان دیکتاتوری هست. می‌تواند در زمان و مکان مشخصی خود را به اشکال گوناگون نشان دهد و حامی سرمایه‌داری نئولیبرال هم باشد. پس مربوط به گذشته نبست و اتفاقا به روز هم هست.

- جناب فتحی عزیز

باتوجه به اظهار نظر شما در بخش اول سخن‌تان، گذر می‌کنیم و سپاس.

کتاب خیانت به سوسیالیسم از توماس کنی و کتاب فراز و فرود پروستریکا با ترجمه رفیق عمویی بالنسبه مراجع قابل تاملی است و بگذریم از این بخش...

متاسفانه تصور بخشی از هواداران حزب توده ایران در مورد سازمان اکثریت در جهت هم‌باوری با حزب توده ایران هنوز مجهول است.

جناب فتحی گرامی

 در ائتلاف با حزب توده ایران در آینده  قرار خواهید گرفت؟

- بنده به عنوان یک کارگر باید از فعالیت چشم‌گیر حزب چپ در مورد نیشکر هفت تپه تشکر کنم.

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • No HTML tags allowed.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید