رفتن به محتوای اصلی

بخش دوم - برگزاری آزمون سراسری کنکور در مرداد ماه آری یا نه! کدام رویکرد؟

بخش دوم - برگزاری آزمون سراسری کنکور در مرداد ماه آری یا نه! کدام رویکرد؟

مشکلات مربوط به تعطیلی زودرس مدارس بدلیل شیوع ویروس کرونا
در اواخر بهمن و اوایل اسفند ماه سال ۹۸ مدارس کشور به دلیل پیشگیری از شیوع بیماری کرونا تعطیل شدند. این تعطیلی برای دانش‌آموزان سال آخر که قرار بود، کنکور بدهند، بسیار نگران کننده بود چرا که باید محتوای کتاب‌های درسی‌شان را برای شرکت در کنکور، آموزش می‌دیدند؛ اما کلاس درسی برگزار نمی‌شد. در حال حاضر این تعطیلی به‌دلیل فرا رسیدن تعطیلات تابستانی همچنان ادامه دارد. در هنگامی که مدارس تعطیل شد طبق اعلام مسئولین آموزش و پرورش، در حدود ۷۰ درصد محتوای آموزشی تدریس شده بود و قرار شد که راه‌هایی برای آموزش بقیه مفاهیم آموزشی به دانش‌آموزان انجام گیرد؛ آموزش تلویزیونی و آموزش معلمان از طریق فضای مجازی از جمله روش‌هایی بوده است که توسط وزارت آموزش و پرورش، در همکاری با ارگان‌های دیگر دولتی به‌کار گرفته شد. این آموزش‌ها به ویژه برای دانش‌آموزان پایه‌ی دوازدهم کافی نبود و دل‌نگرانی‌های دانش‌آموزان سال آخر را برطرف نمی‌کرد. اما با وجود این مسئولین آموزشی و وزراتخانه های آنان به این نتیجه رسیدند که هیچ بخش از کتاب درسی حذف نشود و امتحان پایان سال از تمام مفاهیم درسی گرفته شود.
در اعتراض به این تصمیم‌گیری، بخشی از دانش‌آموزان با این تصمیم آموزش و پرورش مخالت کردند و اعلام کردند که آموزش‌های ارائه شده برای آنها کافی نبوده و نباید امتحان پایان سال و کنکور از محتوای کامل کتاب باشد؛ جمعی از دانش آموزان با توجه به مطالب فوق، پیشنهادات و مطالبه‌هایی را انتشار دادند. این پیشنهادات با ثبت سوژه‌ای با عنوان«مطالبه تشکل‌های دانش‌آموزی در برگزاری امتحانات»، با هفت هزار امضا در سامانه «فارس من» منتشر شد. آنها خواستار این شدند که امتحانات از همان ۷۰ درصد محتوایی که دانش‌آموزان قبل از تعطیلی مدارس فرا گرفته‌اند، برگزار شود.
دانش‌آموزان در این سوژه عنوان کردند:«تدریس به صورت مجازی به هیچ عنوان نمی‌تواند بازدهی و یادگیری بالایی در دانش آموزان به وجود آورد و همچنین با توجه به اینکه در بسیاری از مناطق کشور دسترسی لازم و با کیفیت به اینترنت وجود ندارد. افزون بر این مشکلات، دبیران نیز به دلیل اینکه از پایان سال تحصیلی و حدود امتحانات مطلع نیستند، در تدریس مطالب نگرانی و عجله فراوانی دارند.
جمعی از دانش‌آموزان با توجه به مطالب فوق، پیشنهادات و مطالبه‌هایی را دارند که لازم به ذکر است پیشنهاد ذیل حاصل مشورت با تعدادی از نمایندگان دانش آموزان در تشکل‌های دانش‌آموزی تهیه شده است. برگزاری امتحانات و کنکور از مطالب تدریس شده تا تاریخ ۳ اسفند و ادامه تدریس مجازی؛ با توجه به عدم دسترسی تعداد زیادی از دانش آموزان به ویژه دانش آموزان مناطق محروم به اینترنت و رعایت عدالت آموزشی در تمام مناطق کشور، دستور داده شود که سؤالات امتحانات و کنکور از مطالب تدریس شده تا تاریخ ۲ اسفند طراحی شوند و ایضاً تدریس مجازی به صورت رفع اشکال و مرور و یا ادامه روند کم بازده فعلی به فعالیت خود استمرار دهند....»


در آخر مطالبه‌گری دانش آموزان و مراجعات و پیگیری آنها و فشار اجتماعی به وزارت آموزش و پرورش و واقعیت تعطیل شدن زودرس مدارس کشور باعث شد که مسئولین آموزش و پرورش مجبور شوند به‌ درخواست دانش‌آموزان تا حدودی توجه نشان دهند. و قرار شد که بخش اعظم سوالات امتحانات از همان ۷۰ درصد محتوایی که دانش‌آموزان قبل از تعطیلی مدارس فرا گرفته‌اند( که بعدا مسئولین ۷۰ درصد محتوا را به ۸۰ درصد تغییر دادند)، ملاک امتحان باشد. روشن است تا زمانی که وزارت آموزش و پرورش زیرساخت‌های لازم برای این موضوع را فراهم نکند و نتواند خدمات یکسانی را به دانش‌آموزان مناطق مختلف کشور ارائه کند، قطعاً مشکلات در این عرصه پا بر جا خواهند ماند.
اما نگرانی و خواسته‌های دانش‌آموزان کنکوری فقط محتوا و امتحانات نهایی نبود بلکه زمان برگزاری کنکور هم بود و یکی دیگر از مطالبات تعویق زمان کنکور بود تا بلکه آنها بتوانند با آمادگی بهتری در این آزمون سراسری برای ورود به برخی رشته‌ها در دانشگاه‌ها شرکت کنند.

گسترش مطالبه به عقب انداختن زمان آزمون های سراسری کنکور در جامعه
نیروی بسیار بزرگی از داوطلبان کنکوری خواهان به تاخیر انداختن زمان آزمون‌های سراسری هستند و بدین منظور به اشکال گوناگون برای طرح مطالبات خود اقدامات بسیاری را سازماندهی کرده‌اند. آنها با درست کردن هشتگ‌هایی نظر #تعویق_تمام کنکورهای_سراسری، #سلامت کنکوری، #نه_به_کنکور، #کنکورکرونایی، #سلامت_دانشجو و ... و نیز نامه‌نگاری با مسئولین، به‌ راه ‌انداختن کمپین‌های امضاگیری، مراجعه به وسایل ارتباط جمعی، برگزاری تجمعات مختلف در برابر مراکز مسئول و تصمیم‌گیر در ارتباط با کنکور و... فضای به‌ عقب ‌انداختن زمان کنکورهای سراسری را داغ نگه داشتند. آنها با فعالیت خود موفق شدند نگرانی‌ها و بی‌توجهی‌هایی که نسبت به مطالباتشان در سطح جامعه توسط مسئولین ارگان‌های آموزشی و دولتی انجام می‌شود را در سطح عمومی بازتاب دهند. در این کار هم به خوبی اقدامات خود را سازماندهی کردند.
فشار دانش‌آموزان، دانشجویان و خانواده‌های آنان به مسئولین حکومتی و نمایندگان و حتی وسایل ارتباط جمعی بسیار زیاد است. نهادهای مدنی و آموزشی به اشکال گوناگون خواهان به‌عقب‌انداختن کنکور سراسری می‌باشند. به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، احمد نادری، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در توئیتی نسبت به برگزاری آزمون سراسری نوشت: «روزانه هزاران پیام و تماس درباره تعویق و عدم‌ تعویق کنکور از مردم دریافت می‌کنم».
در اعتراض به برگزاری آزمون‌های کنکور ۹۹ در پی شیوع ویروس کرونا، کمپین‌های متعددی با ثبت سوژه‌ای با عنوان «لزوم طرح دو فوریتی مجلس برای تعویق کنکور» که با امضای نزدیک به ۳۱ هزار حمایت‌کننده همراه است خواستار به تعویق انداختن زمان برگزاری آزمون‌های کنکور هستند. مسئولین وزارتخانه‌های آموزشی و دولتی با کمی تاخیر به سازماندهی برگزاری آزمون‌های سراسری با تاخیر انداختن‌هایی ادامه دادند. اما دانش‌آموزان و دانشجویان معترض دست از فعالیت نکشیدند و بخشی از آن‌ها، تحت عنوان کاربران «فارس من» با ثبت سوژه‌ای در این سامانه خواستار «هزینه عدم شرکت دانشجویان در کنکور بازگردانده شود»، شدند. آنها در درخواست خود اعلام کردند:« از سازمان سنجش درخواست داریم با توجه به عدم انتقال کنکورهای سراسری دکترا، ارشد و سراسری وزارت علوم به بازه زمانی ایمن، خطرناک بودن پروتکل‌های پیشنهادی و مختار بودن داوطلبان جهت شرکت در آزمون‌ها، با عنایت به عدم ارائه خدمات به آن داوطلبانی که ریسک حضور در آزمون توأم با شرایط کرونایی را پذیرا نیستند، لطفا نحوه استرداد وجه نقد ثبت نامی را به طور عمومی یا به هر نحوی که آن سازمان صلاح می‌داند، اعلام فرماید. بدیهی است صرف انجام هزینه و عدم ارائه خدمات طبق قوانین آمر بر سازمان‌ها و شرکتهای دولتی سازمان ذی نفع مجاز به شناسایی درآمد اختصاصی تا زمان تحقق شروط شناخت درآمد مذبور نبوده و با درخواست متقاضی خدمت وجوه باید مستر شود».
خبرنگار فارس مجدداً از فاطمه زرین‌آمیزی سخنگوی سازمان سنجش آموزش کشور این مسئله را پرس‌وجو کرد که وی بیان داشت: طبق اطلاعیه‌ای که در دفترچه ثبت‌نام آزمون ذکر شده است، هزینه دریافت شده از داوطلبان به حساب خزانه دولت واریز می‌شود و سازمان سنجش آموزش کشور حساب شخصی ندارد.
با وجود هزاران امضا و کمپین برای تعویق کنکورهای امسال به دلیل شیوع ویروس کرونا، اما تصمیم مسئولان بر برگزاری کنکور و پایان یک سال سخت پر اضطراب برای کنکوری‌های ۹۹ می‌باشد.
سردبیر سوژه تعویق کنکور، در این‌باره به سازمان سنجش و دیگر ارگان‌های مسئول می‌گوید: «اگر به پروتکل‌های خود اطمینان دارند چرا حاضر به تعهد مکتوب تضمین سلامتی داوطلبان و خانواده‌هایشان و حتی پرداخت غرامت در صورت ابتلای آن‌ها به کرونا نیستند؟ و در جواب این درخواست داوطلبان این پاسخ را ارائه می‌دهند که شرکت در آزمون اختیاری است. چرا با درخواست بیش از ۱۵هزار داوطلب که حاضر شده‌اند در این شرایط ناایمن از آزمون انصراف دهند و درخواست بازگشت وجه ثبت‌نام را دارند موافقت نمی‌کنند و اعلام می‌کنند که هزینه ثبت‌نام به‌حساب خزانه واریز شده است؟ داوطلبان انصرافی که روزبه‌روز تعدادشان هم زیادتر می‌شود و حاضرند به خاطر حفظ سلامتی خود و خانواده‌هایشان یک سال از جوانی خود را پرپر کنند. (این آمار از یک نظرسنجی در کانال تلگرامی به دست آمده است.)»
سردبیر سوژه تعویق کنکور، به یکی دیگر از دلایلی که مسئولین روی آن برای برگزاری آزمون های سراسری تاکید می‌کند پرداخته است. این ارزیابی از طرف مسئولان دولتی و سازمان سنجش مطرح می شود که فقط ۱۰ درصد از داوطلبان موافق تعویق کنکور هستند. ارائه‌ی چنین آمارهایی در حالی است‌ که وزارت علوم و سازمان سنجش تاکنون هیچ‌گونه نظرسنجی رسمی و عادلانه‌ای را از داوطلبان در این‌باره به عمل نیاورده است. او در ادامه سوال می‌کند که چرا سازمان سنجش حاضر نیست از ۲.۲ میلیون داوطلب که مبلغ ۶۰۰ تومان هزینه پیامک اطلاع‌رسانی دریافت کرده است (مجموعاً ۱.۳۲ میلیارد تومان) تحت نظارت یک سازمان (مثل مجلس یا وزارت ارتباطات و...) حداقل چند نظرسنجی پیامکی برگزار کند تا از این طریق از نظر اکثریت کنکوری‌ها مطلع شود و بتواند آمار دقیقی را ارائه کند.»
کنکور امسال با کنکور سال‌های قبل تفاوت‌هایی دارد، سال‌های قبل داوطلبان فقط به آزمون می‌اندیشیدند و استرس‌شان فقط در نحوه پاسخگویی خلاصه می‌شد اما امسال ترس از ویروس کرونا هم بر استرس‌شان افزوده است. این نگرانی داوطلبان و خانواده‌های آنها به حدی است که تعدادی از کاربران خبرگزاری فارس که با فراز و نشیب‌های کنکور و کرونا دست و پنجه نرم می‌کنند، با ثبت سوژه‌هایی در سامانه «فارس من» درخواست‌های مکرری برای تعویق کنکور از سوی مسئولان کردند. فضای شبکه های اجتماعی مانند توییتر سرشار از این اعتراضات برای به تعویق انداختن کنکور سراسری است.


تجمعات عمومی و واقعیت شیوع کرونا در جامعه
ستاد مرکزی مبارزه با کرونایی وزرات بهداشت رسماً بارها اعلام کرد که تجمع بیش از ۱۰ نفر در مکانهای سر بسته ممنوع است.
ظرف یکماه گذشته ۲۶ استان ایران در وضعیت هشدار و قرمز قرار دارند و مرگ و میر روزانه در اثر ویروس کرونا از یک ماه قبل سه رقمی و تصاعدی است. آمارهای رسمی بسیار نگران‌کننده‌ هستند و این در حالی است که اسناد بسیاری حاکی از پنهان‌کاری مسئولین جمهوری اسلامی ایران در اعلام ارقام واقعی قربانیان در فضای مجازی و وسایل ارتباط جمعی انتشار می یابد. پزشکان و کادر درمانی هم‌چنان به روحانی یادآوری می‌کنند که اهمال در مدیریت بحران و عدم جلوگیری از اجتماعات انسانی، تبعات سنگین و جبران ناپذیری برای کشور خواهد داشت.
در حال حاضر مراسم نماز جمعه تهران و سایر شهرستان‌ها و همچنین برگزاری نماز جماعت در مساجد برخی استان‌ها به صورت موقت تعطیل شده‌اند. مدارس و مراکز آموزش عالی در تعطیلات تابستانی هستند. سالن‌های کنسرت‌، سینما، تئاتر، سالن‌های اجتماعات، تالارها و مکان‌های برگزاری مراسم جشن و تشریفات در سطح استان تهران و سایر شهرستان‌ها تعطیل شده‌اند.
شورای هیات‌های مذهبی ایران روز شنبه ۱۱ (اول اوت) در بیانیه‌ای برگزاری مجالس محرم و تجمعات مذهبی بدون موافقت ستاد کرونا را در سراسر ایران ممنوع کرد و عواقب آن را به ‌عهده برگزارکنندگان گذاشت. روز پنجشنبه اول اوت ایرج حریرچی، معاون وزارت بهداشت تصویری از اوضاع عمومی سیستم درمانی در شهرها و استان‌های ایران داد. او گفت ۷۲ میلیون نفر از جمعیت ایران در استان‌هایی که در وضعیت هشدار قرار دارند، زندگی می‌کنند. تعداد بستری روزانه به نزدیک ۴۰۰۰ تن رسیده و روند ابتلا و مرگ صعودی است. ۲۶ استان کشور در وضعیت قرمز یا در حال هشدار هستند. به گفته او از هر ۱۴ نفر بستری در استان تهران یک نفر جان خود را از دست می‌‌دهد. این آماری است که از سوی وزارت بهداشت اعلام می‌شود و از سوی بسیاری کارشناسان مورد تردید است. آنها میزان مرگ و میر بر اثر کرونا در ایران را بسیار بالاتر ارزیابی می‌کنند.
حریرچی خبر داد که تهران نه تنها مجددا در وضعیت قرمز قرار گرفته، بلکه به منشاء آلودگی برای شهرهای دیگر تبدیل شده است. جمعیت روز با شب تهران حدود ۸۰۰ هزار نفر تا یک میلیون نفر تفاوت دارد. این یک میلیون نفر با تردد به شهرها یا استان‌های دیگر می‌توانند منشاء شیوع گسترده ویروس باشند.
این موضوع امر پیچیده ای نیست که ایجاد امکانات درمانی در هر کشوری بر عهده دولت است. در ایران معاون وزارت بهداشت در این باره به مردم هشدار می‌دهد. ایرج حریرچی در سخنان اخیر خود گفت: «به مردم هشدار جدی می‌دهم. در کشوری با ۸۴ میلیون نفر جمعیت، ۱۳۰ هزار تخت بیمارستانی داریم. کشورهایی مانند ترکیه چندین برابر ما تخت بیمارستانی دارند. فاجعه در تعداد آی‌سی‌یو، به ازای ۱۰۰ هزار نفر است... بیمارستان‌های‌مان پر است و چندین ماه است که بیماران دیگر هم مراجعه کرده‌اند.» او در ادامه به وضعیت بیمارستان‌های تهران اشاره کرد و گفت موارد بستری مجددا در تهران اوج گرفته و این روند «خیلی خطرناک» است. بنابر آماری که او اعلام کرد روز چهارشنبه هشتم مرداد در استان تهران ۷۱۰ بیمار مبتلا به کرونا بستری شده‌‌اند که «به اندازه‌ی ظرفیت بیمارستان امام حسین تهران است».
طبق آماری که معاون وزارت بهداشت داده، در حال حاضر تعداد بستری روزانه به نزدیک ۴۰۰۰ تن رسیده است. او اضافه کرد: «میزان بستری ما،‌ پنج نفر به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر است. تا جایی که روندمان صعودی است، موارد مرگ هم صعودی خواهد بود.»
یکی دیگر از موارد مهم در صحبتهای ایرج حریرچی، معاون وزارت بهداشت این است که میزان بیماران کرونایی در سنین پایین نیز در حال افزایش است و در حال حاضر افراد ۲۰ تا ۲۹ ساله و حتی سنین کمتر هم بستری می‌شوند. به گفته ایرج حریرچی میزان ابتلای سنین پایین «نسبت به دوره چهار ماهه قبل دو برابر شده است». 
در تازه‌ترین نمونه، انجمن اسلامی جامعه پزشکان در نامه‌ای به تاریخ ۲۹ ژوئیه یک روز پیش از شروع آزمون کنکور دکتری سراسری در ۳۰ ژوئیه خطاب به حسن روحانی نوشتند: «تجربه ماه‌های اخیر حاکی ‌است که عدم اتکا به نقشه راه علمی در مدیریت بحران، مشتمل بر برنامه‌های کوتاه، میان و بلند مدت و غلبه حواشی بر متن، منتهی به ناکام ماندن تمامی تلاش‌های مدیریتی در کنترل بیماری و زحمات کادر درمان شده و همچنان شاهد گسترش سایه شوم بیماری باشیم.»
در ضمن سخنگوی وزارت بهداشت سیما سادات لاری روز یکشنبه ۹ اوت برابر با ۱۲ مرداد ۱۳۹۹ اعلام کرد که استان های تهران، مازندران، گلستان، فارس، آذربایجان شرقی، اردبیل، اصفهان، البرز، ایلام، خراسان رضوی، کرمان، خراسان شمالی، سمنان، لرستان و هرمزگان در وضعیت قرمز قرار دارند. همچنین استانهای آذربایجان غربی، خوزستان، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، زنجان، همدان، کهگیلویه و بویر احمد، مرکزی، یزد، گیلان و قم هم در وضعیت هشدار قرار دارند.
پزشکان امضاکننده نامه ۲۹ ژوئیه اعلام کرده‌اند:«عزاداری و مراسم مذهبی در اجتماعات و گروه‌ها بعلاوه تجمعات بزرگ مثل كنكور بدون رعایت شرایط لازم بايد اكيدا ممنوع گرديده بر ممنوعيت آن نظارت جدی و انضباطی اعمال گردد». مجمع انجمن‌های پزشکان به عنوان «صدای سیستم سلامت کشور و مجموعه‌ای كه شامل انجمن‌های متخصصان و كارشناسان آمار و اپيدميولوژی و پزشكی اجتماعی هم می‌شود» و به عنوان مجموعه‌ای كه یکایک احاد آن «ماه‌هاست در پيكاری بی‌امان با اين بحران به سر می‌برند و نقاط ضعف را به خوبی تجربه كرده و می‌شناسند» به روحانی هشدار داده‌اند: «عدم رعايت توصيه‌های كارشناسانه مجمع و سيستم سلامت باعث ابتلا و مرگ و مير با ابعادی به مراتب دهشتناک‌تر از پيش خواهد شد».
نظر کارشناسی آنها با پذیرش تمام مسئولیت‌های اجتماعی و اخلاقی آن چنین است: «عزاداری و مراسم مذهبی در اجتماعات و گروه‌ها به علاوه تجمعات بزرگ مثل کنکور بدون رعایت شرایط لازم باید اکیدا ممنوع شود و بر ممنوعیت آن نظارت جدی و انضباطی اعمال شود».


شواهد بالا نشان می دهد که دولت به هشدارهای جامعه مدنی، جوانان، دانشجویان و خانواده های آنان، نهادهای پزشکی و درمانی و سازمان جهانی بهداشت و حتی بخشی از مسئولین وزارتخانه های خود و نمایندگان مجلس رژیم توجه چندانی نشان نداد. سازمان سنجش آموزش با دو الی سه بار به تاخیر انداختن، در ادامه کنکور های دکتری و کارشناسی ارشد را با وجود ریسک بالا و نیز مخالفت‌ها و تقاضاهای دانشجویان برای تعویق آن، برگزار کرد.
جامعه ایران در چنین فضای خطرناک، نامناسب و دشوار از جنبه سلامتی جوانانش مواجه است و مناسب است به نامه هشدار دهنده انجمن اسلامی جامعه پزشکان بدرستی تاکید و توجه نشان داد که می گوید:"مشروط کردن برگزاری اجتماعات به اصول بهداشتی «نقض غرض» است، زیرا تجمعات، بستر گسترش بیماری هستند: «...از این رو ممنوعیت آنها از ضروریات کنترل بیماری است زیرا اگر این اقدامات منجر به ایجاد مخاطره برای جان حتی یکی از هموطنانمان گردد حمل بر قصور و بی مسئولیتی خواهدشد».
آزمون سراسری دکتری و کارشناسی ارشد در هفته دوم و سوم مردادماه برگزار شد
روز پنجشنبه نهم مرداد (۳۰ ژوئیه) در آزمون دکتری سراسری در حدود ۱۷۹ هزار ۷۰۴ داوطلبی که ثبت نام کردند که ۴۴ درصد آنها زن و مابقی مرد بودند، تنها ۱۲۷ هزار شرکت‌کننده در آزمون حضور یافتند و کمی بیش از ۵۹ هزار داوطلب شرکت (بیش از ۳۰ درصد) در آن غایب بودند. ظرفیت پذیرش دوره دکتری سال ۱۳۹۹ حدود ۲۴ هزار نفر می‌باشد که از این تعداد، ۱۴ هزار نفر مربوط به دانشگاه‌های دولتی و ۱۰ هزار نفر مربوط به دانشگاه آزاد اسلامی است. در سال ۹۸ آمار شرکت‌کنندگان در مقطع آزمون سراسری کنکور در حدود ۱۹۵ هزار و ۶۰۰ نفر ثبت نام کردند. از این میان حدود ۱۶۳ هزار نفر در جلسه آزمون دکتری حضور داشتند و در حدود ۱۱.۵درصد غائب بودند. ظرفیت دانشگاه‌های دولتی در سال ۹۸ در حدود ۲۳ هزار و دانشگاه آزاد اسلامی ۱۰ هزار نفر بوده است. 
درباره کنکور سراسری کارشناسی ارشد فاطمه زرین آمیزی سخنگوی سازمان سنجش آموزش کشور درباره‌ی آمار نهایی دریافت‌کنندگان کارت ورود به جلسه کنکور کارشناسی ارشد ناپیوسته سال ۹۹ گفت: از تعداد ۶۹۴ هزار و ۴۱۷ داوطلب شرکت در آزمون در حدود ۵۱۳ هزار نفر در کنکور سه روزه شرکت کردند. و سخنگوی سازمان مربوطه اعلام کرده است که ۱۸ درصد موفق به دریافت کارت ورود نشدند. اما دقیقا نمی‌گوید چه درصدی از داوطلبانی که کارت ورود گرفتند در کنکور کارشناسی ارشد شرکت کردند. در آماری دیگری که توسط مسئولین دولتی درباره‌ی تعداد شرکت‌کنندگان در آزمون سه روزه انتشار یافته صحبت از حضور ۷۴ درصد از دانشجویانی است که برای این مقطع تحصیلی ثبت نام کرده‌اند. 
در کنکور دکتری و کارشناسی ارشد، دستورالعمل‌هایی که برای جلوگیری از گسترش امکان ابتلا به کرونا از سوی برگزارکنندگان این آزمون داده شده این است که داوطلبان از تردد بی‌مورد در محل آزمون خودداری کنند، هنگام ورود و خروج به حوزه امتحانی فاصله با دیگر داوطلبان (حداقل یک متر) را حفظ نمایند، ماسک سه‌لایه معمولی (بدون فیلتر) داشته باشند و از تماس دست‌ها با چشم، دهان و بینی در حین آزمون خودداری کنند. هنگام عطسه یا سرفه کردن نیز باید از دستمال کاغذی استفاده کنند.
آیا به راستی رعایت این توصیه‌ها می‌تواند ضمانتی برای مبتلا نشدن به کرونا باشد؟ این روزها بسیاری از کارشناسان در این‌باره ابراز نگرانی و تردید کرده‌اند. به ویژه که این ویروس بنابر پژوهش‌ها حداقل هشت دقیقه در هوا می‌ماند و امکان انتقال بیماری به دیگران در فضای بسته کم نیست. در ضمن پروتکل‌های پیش‌بینی شده توسط وزارت بهداشت و درمان در این تجمعات بزرگ قابل اجرا نیست. 
در ضمن این بیماری در میان ۲۵ درصد از افراد مبتلا هرگز علامت‌دار نیستند. طبق اطلاعات و شواهد جدیدی که انتشار یافته، علائم در میان افراد می تواند تا ۴۸ ساعت پس از عفونت ظاهر نشوند. دانشمندان تا این لحظه عنوان کرده‌اند که هر دو گروه ممکن است «ناقلین خاموش» این ویروس باشند. همه شواهد و مدارکی که انتشار یافته، نشان از این دارد که تجمعات می‌توانند موجب انتقال بیماری به دیگران شوند. شیوع کرونا در ایران از بهمن‌‌ماه گذشته تاکنون مهار نشده و آمار ابتلا به ویروس کرونا و مرگ در پی عفونت‌کووید ۱۹ در سراسر کشور هفته‌هاست که بدون تغییر بالاست.
چنانچه پیش‌تر متذکر شدیم در آزمون دکتری سراسری نزدیک به یک سوم ثبت نام کنندگان شرکت نکردند. ۵۹ هزار نفر نیروی اندکی نیستند. در آزمون کارشناسی ارشد تعدادی بین ۱۸ تا ۲۶ درصد در آزمون سراسری این مقطع تحصیلی حضور نیافتند. همه‌ی این آمارها نشان از این دارد که حفظ سلامتی، مسئولیت در قبال جامعه برای جلوگیری از ابتلای جوانان به ویروس کرونا، ترس و نگرانی از ابتلا به این ویروس، همه و همه باعث شدند که تلاش مدنی برای عقب انداختن کنکورهای سراسری دکتری و کارشناسی ارشد به سرانجام نرسد.
روشن است که امکان کنترل و ابتلای شرکت‌کنندگان به ویروس با توجه به پنهانکاری و عدم اطلاع‌رسانی حکومت وجود ندارد. آش برگزاری کنکورهای دکتری و کارشناسی ارشد چنان شور شده بود که بعد از برگزاری کنکور بسیاری از نمایندگان مجلس و وسایل ارتباط جمعی حکومت به رعایت نکردن پروتکل های بهداشتی معترض شدند و سازمان سنجش و وزارتخانه‌های مربوطه دولتی نیز با فرستادن کارت پستال‌های موفقیت‌آمیز بودن برگزاری آزمون‌های مربوطه و رعایت پروتکل‌ها بهداشتی به خود، علناً موضوع را ماستمالی کردند. و معلوم نیست که با توجه به برگزاری تجمعات دو کنکور سراسری فوق در روزها و هفته‌های آینده، دانشجویان و خانواده‌ها و جامعه در چه سطحی می‌بایست هزینه‌های چنین تصمیمات نابخردانه و ناسنجیده‌ای را بدهند!
محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس حکومت اسلامی ایران در جلسه‌ی علنی یکشنبه ۱۲ مرداد با انتقاد از عدم رعایت پروتکل‌های بهداشتی در کنکور دکترا گفت: «این کوتاهی‌ها، نگرانی مردم در خصوص برگزاری کنکور سراسری را بیشتر کرده است و بسیاری از نمایندگان شنونده نگرانی‌های والدین در خصوص سلامت فرزندان خود بوده‌ا‌ند.» او در ادامه متذکر شد:« تعویق زمان برگزاری کنکور تا گذشتن از پیک کرونا و خنک‌تر شدن هوا که امکان استفاده از ماسک به مدت چند ساعت را میسر کند «ضروری» خواند.»

ادامه دارد

منبع:
اولین ویژه نامه فصلنامه ی مُروا به مناسبت آزمون کنکور سراسری مرداد ماه 1399

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • No HTML tags allowed.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید