رفتن به محتوای اصلی

حکمی که صدور آن در خدمت صلح نبود!

حکمی که صدور آن در خدمت صلح نبود!

روز جمعه ۱۷ مارس ۲۰۲۳ دادگاه کیفری بین المللی در لاهه حکم بازداشت ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه را به دلیل جنایات جنگی در اکرایین صادر کرد.

صرفنظر از امکان عملی شدن این حکم، که بسیار بعید به نظر می رسد، زمان انتخاب شده برای صدور آن، حاکی از اهداف معینی است که صادرکنندگان آن در تلاش برای رسیدن به آن‌ها بوده اند.

قبل از پرداختن به این اهداف، لازم به تأکید است که بسیاری از ناظران، احکامی این‌چنین را نه در سمت تلاش برای یافتن راه های مذاکره و پایان دادن به جنگ، بلکه به مثابه "هیزم در آتش ریختن" ارزیابی می کنند. اگر به این مورد اقدام بسیار ناسنجیده و چه بسا ابلهانه وزارت دفاع انگلستان که به گفته آنابل گلدی، معاون وزارت دفاع مبنی بر ارسال مهمات آغشته به اورانیوم ضعیف شده به اکرایین، را نیز اضافه کنیم، می توان نتیجه گرفت که آمریکا و انگلستان و کلاً پیمان ناتو هیچ ایده و برنامه ای برای کشاندن طرفین به پشت میز مذاکره ندارند و در جهت تحقق شعار بوریس جانسون، مبنی بر "تداوم جنگ تا آخرین شهروند اکرایینی"، گام برمی دارند.

و اما در مورد اهداف حکم صادر شده:

- این حکم درست ۳ روز مانده به سفر شی جین پینگ رهبر چین به مسکو صادر گردید؛ و در حقیقت هدف عاجل آن تلاش به برحذر داشتن رهبر چین از این سفر بود. برای همگان روشن بود که این تلاش با شکست مواجه خواهد شد، زیرا اهدافی را که چین از این سفر در پی تحقق آنها بود، از چنان اهمیتی برخوردار بودند که نه تنها این حکم، بلکه پیام‌های رسمی مقامات آمریکایی و رئیس سازمان ناتو نیز به منظور تأثیر گذاری روی این سفر بی نتیجه ماندند. از جمله این پیام‌ها، "رهنمود" از جانب بلینکن و نیز رئیس ناتو به رهبر چین جهت اقدام به تماس تلفنی با زلینسکی، رئیس جمهور اکرایین بود؛ روشن است که شی جین پینگ، دست به چنین اقدامی نزد، و خشم مقامات آمریکایی از این اقدام تا حدی بود که بایدن فرمان علنی کردن اسناد اف.بی.آی در مورد "نقش چین" در تولید و واگیر شدن کرونا را صادر کرد!

- هدف دوم حکم یاد شده، که در نگاه نخست می تواند چندان با اهمیت جلوه نکند، نشست مشترک پارلمان های ۴۰ کشور آفریقایی با دومای روسیه در مسکو بود، که مانند مورد رهبر چین، هدف برحذر داشتن نمایندگان این کشورها از سفر به مسکو بود که با یک روز فاصله از سفر شی جین پینگ، به مدت ۳ روز جریان داشت و نتایج سیاسی و اقتصادی مهمی برای هم روسیه و هم کشورهای آفریقایی داشت.

در مورد دستاوردهای سفر رهبر چین به مسکو، چون خارج از توان این نیم نگاه است، در لحظه به این بسنده می‌کنم که روسیه از این پس در تمامی قراردادهای مربوط به نفت و گاز، چه با چین و چه همه دیگر کشورها، به جای دلار از یوآن استفاده خواهد کرد.    

 

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • No HTML tags allowed.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید